Alles over bestraten | samenwerkingsverband van stratenmakersbedrijven | landelijke dekking

Belastbaarheid

Belastbaarheid

De belastbaarheid van stenen bepaalt in grote mate van welke materialen u het best gebruik kunt maken in uw tuin. Gaat het om straatwerk waar u veel overheen zal lopen, waar u de auto op plaatst of waar u aan de andere kant juist maar weinig komt?

Gebruik van de bestrating

Op het moment dat u sierbestrating plaatst heeft u daar andere materialen voor nodig dan wanneer u de auto wilt parkeren. De belastbaarheid van het straatwerk bepaalt daarom in grote mate wat er mogelijk is qua ontwerp, qua kleuren en qua algemene uitstraling. Op het moment dat het bijvoorbeeld gaat om een straatoppervlak waar u overheen zal rijden is het verstandig om de stenen zoveel mogelijk diagonaal op de rijrichting te plaatsen. Hierdoor neemt de belastbaarheid toe. Dit heeft te maken met een verdeling van de druk over de vier randen van de stenen waar u gebruik van maakt.

Voegen tussen de stenen

Gele betonsteen

Met het oog op de belastbaarheid van het straatwerk is het tenslotte verstandig om na te denken over de voegen tussen de stenen. Deze hebben een grote invloed op de stevigheid van het geheel. Het is verstandig om gebruik te maken van de voorschriften zoals beschreven in de Nederlandse Praktijk Richtlijnen (NPR). Hierin wordt aangegeven dat er voor betonnen straatstenen en straatklinkers een minimale voegbreedte van 3 - 5mm vereist is. Dit zorgt ervoor dat de stenen als geheel op een degelijke manier komen te liggen, waardoor dit de belastbaarheid van het straatwerk op een effectieve manier ten goede zal komen.

Hoogte van de stenen

Denk daarnaast ook na over de belastbaarheid en de hoogte van de stenen. Op het moment dat u gebruik maakt van stenen voor een breed oppervlak is het verstandig om gebruik te maken van een minimale hoogte van 8cm. Straatstenen vertonen de neiging om te gaan kantelen, op het moment dat we er overheen rijden. De langere stenen gaan dit samen, net als de diagonale wijze van leggen. Hiermee zorgt u voor de maximale belastbaarheid, waardoor u op een degelijke manier gebruik kunt maken van het straatwerk bij u voor de deur of wellicht in de tuin.

MEER INFORMATIE

  • Betonstenen Belastbaarheid
  • Hoogteverschillen & afwatering
  • Legpatronen

Gratis en vrijblijvend stratenmakeroffertes aanvragen

Wilt u weten wat het (her)bestraten van uw terras of oprit zou kosten?<br>Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan<br>Alle soorten bestratingswerk<br>Inclusief of exclusief stenen of tegels<br>Met garantie<br>Landeljike dekking<br>Meerdere bestratingsbedrijven in elke regio<br>Eenvoudig prijs en kwaliteit vergelijken<br>Aanvragen is volledig gratis en verplicht u tot niets

Stratenmakers hamer