Alles over bestraten | samenwerkingsverband van stratenmakersbedrijven | landelijke dekking

Wat is de witte uitslag op stenen?

Wat is de witte uitslag op stenen?

Heeft u te maken met witte uitslag op de stenen? De kans is groot dat u betonstenen heeft liggen. Het is een bekend probleem dat deze een wat witte uitslag kunnen geven. Dit heeft te maken met kalk, vanuit de stenen.

Kalkstrepen op de stenen

We zien kalkstrepen op de stenen, op basis van een reactie die ontstaat wanneer water en cement bij elkaar komen. Er ontstaat cementsteen, waardoor zich vrije kalk kan gaan vormen. Dit zien we op de stenen als een witte uitslag. Het gaat om carbonatatie", iets waar helaas niet veel tegen te doen valt. Er ontstaat alleen kalkuitslag op de stenen op het moment dat de reactie aan het oppervlakte plaatsvindt, omdat er dan vrije kalk ontstaat. Zodra dit in de pori n gebeurt is er geen sprake van witte uitslag op de stenen, al neemt dat niet weg dat er reacties plaatsvinden.

Kalkaanslag voorkomen

De grote fabrikanten van de betonstenen proberen kalkaanslag te voorkomen, door gebruik te maken van een verharding van de stenen in zogenaamde klimaatkamers. Dit zorgt ervoor dat de stenen uit kunnen harden, waarbij het vocht erin verloren gaat. In veel gevallen verdwijnt het vocht aan de zijkanten van de stenen wat gemakkelijker dan in het hart hiervan. Dit zorgt ervoor dat de witte uitslag op de stenen vooral in het midden van de stenen te zien is. Aan de randen hebben we over het algemeen geen last van de kalkuitslag.

Verwijderen van kalkaanslag

Het is mogelijk om kalkuitslag van de stenen te verwijderen, maar houd er rekening mee dat dit niet gemakkelijk is. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de witte uitslag op de stenen te verwijderen met een roterende staalborstel. Het nadeel hiervan is echter dat de textuur van de stenen verloren zal gaan, omdat er sprake is van een slijtende werking. Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van verdund zoutzuur, al tast dit de cementsteen aan. Zorg in ieder geval voor een goede verzadiging van de stenen, zodat het zoutzuur de pori n niet te diep in kan lopen en reinig na afloop meerdere keren grondig. U kunt op die manier eventueel wat doen aan de witte uitslag op de stenen. Het is vaak echter beter om dit te laten zitten en de tijd te nemen die leidt tot een meer gelijkmatige aantasting".

Gratis en vrijblijvend stratenmakeroffertes aanvragen

Wilt u weten wat het (her)bestraten van uw terras of oprit zou kosten?<br>Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan<br>Alle soorten bestratingswerk<br>Inclusief of exclusief stenen of tegels<br>Met garantie<br>Landeljike dekking<br>Meerdere bestratingsbedrijven in elke regio<br>Eenvoudig prijs en kwaliteit vergelijken<br>Aanvragen is volledig gratis en verplicht u tot niets

Stratenmakers hamer