Alles over bestraten | samenwerkingsverband van stratenmakersbedrijven | landelijke dekking

Hoogteverschillen & afwatering

Hoogteverschillen & afwatering

U kunt rekening houden met hoogteverschil in de bestrating of de afwatering door deze elementen op te nemen in het plan dat u voor ogen heeft. Op het moment dat u de tuin gaat plannen kunt u gebruik maken van de bekende snoerijzers en het metselkoord. Houd er rekening mee dat u de verschillende snoerijzers niet meer dan 10m ver uit elkaar plaatst, om teveel doorzakken te voorkomen.

Bestrating tuin voorbeelden

Hoogteverschillen

U kunt de hoogteverschillen vooraf beoordelen, door na te gaan of het nodig is om gebruik te maken van eventuele treden. Sluit u de bestrating aan op een plaats waar geen water mag blijven staan, zoals bij een deur? Leg de bestrating daar 1 - 2cm dieper. Op het moment dat u werkt aan een overgang naar bijvoorbeeld een trottoir is het verstandig om de bestrating juist 1cm hoger te laten eindigen. U zorgt er daarmee voor dat u eventuele latere verzakkingen vooraf kunt opvangen.

Afschotpercentage

Afwatering

Het is verstandig om een afschot van 1,5 - 2% aan te houden, op het moment dat u wilt zorgen voor de afwatering van de bestrating. Dit betekent dat u per meter afstand een verloop hanteert van 1 - 2cm. Dit is voldoende om het water af te laten lopen en voorkomt aan de andere kant dat u het gevoel heeft ‘scheef’ te staan. Het is verstandig om al rekening te houden met de afwatering op het moment dat u werkt aan het aanbrengen en verdichten van de fundering. Dit maakt het later gemakkelijker om de zand- of steenlaag van het straatwerk overal even dik te houden.

MEER INFORMATIE

  • Betonstenen Belastbaarheid
  • Hoogteverschillen & afwatering
  • Legpatronen

Waterdoorlatende straatstenen

Is het, bijvoorbeeld vanwege de grootte van het oppervlak, niet mogelijk om een afschot van 1,5 - 2% te hanteren? Dit is vaak lastig bij bijvoorbeeld opritten naar garages, of parkeerplaatsen. In dat geval kunt u gebruik maken van waterdoorlatende straatstenen. Het kanalisatiesysteem in deze stenen zorgt ervoor dat het water zich toch een weg naar buiten kan banen, waardoor dit niet zal blijven staan. Het is eventueel ook mogelijk om gebruik te maken van stenen met een extra poreuze structuur, zodat het als het ware door de stenen heen weg kan trekken.

Waterdoorlatende stenen

Gratis en vrijblijvend stratenmakeroffertes aanvragen

Wilt u weten wat het (her)bestraten van uw terras of oprit zou kosten?<br>Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan<br>Alle soorten bestratingswerk<br>Inclusief of exclusief stenen of tegels<br>Met garantie<br>Landeljike dekking<br>Meerdere bestratingsbedrijven in elke regio<br>Eenvoudig prijs en kwaliteit vergelijken<br>Aanvragen is volledig gratis en verplicht u tot niets

Stratenmakers hamer